Regelmatig komen er oude toestellen binnen die moeten hersteld worden. De vraag is dan natuurlijk of het de moeite is om hier aan te beginnen. Net zoals een TOA 100V versterker.

Deze versterker, van een klant, heeft al wat meegemaakt. Onlangs door een val, was heel de frontprint gescheurd en recent werkte hij bijna niet meer. Er kwam een beetje geluid uit met heel veel storing.

Bij nader onderzoek bleken 3 potentiometers stuk te zijn. Eentje was gebroken, nog een gevolg van de vorige val, maar twee andere die waren versleten door gebruik. Echter niet meteen op de manier waarop je zou verwachten, n.l. een versleten koolstofbaan.

Hier zie je dat de verbindingen van de weerstandsbaan naar de aansluitingen is doorgesneden. Dit komt door de constructie van de as van de loper. Na veelvuldig gebruik, krijgt je deze schade.

Men zou dit kunnen oplossen door lijm te gebruiken waar zilver in zit, alleen deze lijm is vrij duur, je hebt er niet veel van nodig en de rest dat hard uit en moet men dan weggooien. Gelukkig is er nog steeds een potentiometer met dezelfde vorm en afmetingen te koop en ook nog; eentje met een aanvaardbare prijs.