Een tijdje terug stopte onze Samsung Soundbar HW-H7510 plots met geluid geven. De basspeaker werkte nog (draadloos), maar de soundbar zelf gaf geen kik meer. Wel werkte het display en kon deze ook bediend worden via de afstandsbediening.

Gelukkig vond ik op het internet een servicehandleiding.

Maar dan begon de zoektocht naar wat er precies fout was.  Na wat zoeken bleek dat de -24V niet meer werkte. Een minuscule fet leek niet meer te werken.

Echter pogingen om deze te vervangen liepen niet goed af, de behuizing van de fet en pcb, maakte het voor mij niet mogelijk om deze deze goed te kunnen solderen.

Ook de zoektocht naar een nieuwe print was negatief, geen meer in voorraad.

Ze werd aan de kant gelegd maar onlangs terug boven gehaald. Om uiteindelijk ook herstel te worden.

Eerst was de focus op het herstellen van de print, nu had ik een ander idee, een extra voeding bijvoegen.

Eerst werd de print ontdaan van alle componenten die voor de -24V zorgden. Dan werd een verbinding gemaakt met een gewone voeding (+ aan de massa, min op een -24V punt van de pcb).

Zo kon er gecontroleerd worden of dit zou werken en zo ja om te kijken hoeveel stroom de schakeling nodig had.

Bleek dat de -24V niet veel stroom nodig had.

 

Om de -24V te voorzien werd er gebruik gemaakt van een adapter van 24V, Daar de stroom niet zo hoog is, is deze vrij klein. Die -24V is niet steeds aanwezig, om de verbinding met de voeding te kunnen uitschakelen is er een readrelais voorzien. Deze wordt geschakeld door de spanning die normaal een IC voorzag van voeding wanneer de versterker werd ingeschakeld en er -24V nodig was.